contact Menu

Staatsbosbeheer

Aandacht voor (bio)diversiteit op de website

Staatsbosbeheer zag door de toegankelijkheidseisen het bos niet meer en zocht een gids om ze naar de WCAG 2.1 niveau A te leiden. Onze specialist bracht ze alvast naar niveau B en wees ze de weg naar niveau A.

Het probleem van Staatsbosbeheer

Het was september 2020. De toegankelijkheidsverklaringen vlogen door de lucht. Want sinds deze maand zijn zulke certificaten verplicht op overheidswebsites. Hierin moet een organisatie aangeven of ze aan alle 50 eisen van de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) voldoet. Het doel: online content voor iedereen, ongeacht onze verschillen. En aangezien Staatsbosbeheer een overheidsorganisatie is, moest ook hun website voldoen aan deze big fifty.

Staatsbosbeheer zag door alle 50 toegankelijkheidseisen even het bos niet meer. De WCAG is namelijk nogal straffe materie. Wat werd er precies van hen verwacht? En vooral: hoe zorgden ze voor toegankelijke content? Ze zochten een gids met goede tips en een duidelijke route.

Onze oplossing

Gelukkig was daar onze Expert Digitale Toegankelijkheid. Met niet één, maar twee hobby’s: de WCAG 2.1 niveau A en WCAG 2.1 niveau AA. Ze ademt de toegankelijkheidseisen en weet als geen ander welke stappen je als organisatie moet nemen naar online content die toegankelijk is voor iedereen. Gelukkig voor ons – en Staatsbosbeheer – maakte ze van deze hobby haar werk, én deelt ze graag haar kennis en kunde.

Onze uitvoering

De WCAG is geen alledaagse kost. Dat wist onze toegankelijkheidsexpert maar al te goed. Daarom begon de samenwerking met een kick-off-sessie. Hierin vertelde ze wat de 50 richtlijnen inhouden en waar je precies aan moet voldoen. Ook lichtte ze de drie fasen van onze aanpak toe. Haar enthousiasme en drive werkten aanstekelijk en Staatsbosbeheer raakte geïnspireerd. Het veranderde van een project dat nou eenmaal móest, naar een project met betekenis.

Fase 1: Toegankelijkheidsonderzoek

In de eerste fase onderzocht onze specialist de website van Staatsbosbeheer. Met een steekproef controleerde ze hoe robuust, waarneembaar, bedienbaar en begrijpelijk de content was.

Fase 2: Actualiseren toegankelijkheidsverklaring

Daarna was de toegankelijkheidsverklaring toe aan een update. Via invulhulp www.toegankelijkheidsverklaring.nl stelden ze samen de verklaring op. Staatsbosbeheer schoot van status D omhoog naar status B.

Fase 3: Plan van aanpak voor verbetering van de toegankelijkheid

In de eindfase was het tijd voor het masterplan. Dit plan gaf direct inzicht in hoeveel tijd iets kost. Ook gaf onze expert praktische tips en handvatten om online content toegankelijk te maken. Nu was inzichtelijk wat ze meteen konden aanpassen, wat ze op de lange termijn konden oppakken en vooral: hoe ze dat kunnen doen. Zo kon Staatsbosbeheer zelf beslissen hoe, wat en wanneer ze de taken uitvoeren.

 

 

Wat onze klanten zeggen

We wilden aan de slag met toegankelijkheid, maar wisten niet waar te beginnen. Presenter nam ons echt bij de hand. Met heldere rapporten en een hulplijn kregen we al snel grip op deze ingewikkelde materie.

Eveline Walter

Communicatiespecialist Staatsbosbeheer

Resultaten

  • Volledige rapportage over de mate van toegankelijkheid van de website
  • Geactualiseerde toegankelijkheidsverklaring (van status D naar status B)
  • Plan van aanpak voor korte termijn
  • Plan van aanpak voor lange termijn
  • Advies over implementatie van toegankelijkheid in bestaande processen

Precies wat ik nodig heb

Mooi. We komen je graag helpen. Of je nu alleen een toegankelijkheidsverklaring nodig hebt of ook hulp bij het toegankelijk maken van je website.