contact Menu

Schrijf een originele kerstkaart

December. Maand van eten, cadeaus, gezelligheid. Het is een feestmaand, als het goed is. Maar het is ook een maand van schrijven: kaartjes, kerstgroeten aan collega’s of relaties, gedichten, een originele out-of-office. En dat is vaak helemaal geen feest. Tot vandaag.

Fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar.
Warme groet.
De kerstman zat te denken…
Het was een bijzonder jaar…

Die kennen we nu wel. Je vindt het waarschijnlijk niet eens leuk om het neer te pennen of op te tikken. Toch kom je keer op keer niet verder.

Gelukkig zijn er onze tips, voor als je graag zelf aan de slag gaat. Of ons stappenplan, voor als je echt liever lui dan moe bent.

Doe er je voordeel mee.

Tips voor de doe-het-zelver

Tip 1: Bezint eer ge begint

De valkuil der kerstkaartvalkuilen: beginnen met schrijven en er halverwege achterkomen dat je geen flauw benul hebt welke kant het ook alweer op ging. Vaak gevolgd door het valkuiltje der kerstkaartvalkuilen: besluiten toch maar door te schrijven en je ontvanger het gevoel geven dat je de kaart schreef met een pan glühwein achter de kiezen. Dus! Pak pas een pen als je weet wat je ermee gaat schrijven (zie volgende tips).

Tip 2: Zoek de connectie

Uiteindelijk is er niet veel nodig om indruk te maken. Doelgroeponderzoek (onder alle mensen) leert dat de ontvanger ook gewoon gezien wil worden. Laat blijken dat je aandacht hebt besteed aan de kaart of boodschap, dat het geen lopendebandwerk was. Verwijs naar dat ene project dat jullie samen rockte. Of, beter nog, houd het klein en benoem dat ene gesprek, die ene dag, bij die ene koffieautomaat.

Tip 3: Vermijd een kerstcringe’je

Variëren op ‘fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar’ juichen wij ontzettend toe. Maar kijk uit. Want het gaat snel mis. Een spetterend 2024? Leuk. Als je in een zwembad werkt. Misschien. Een knallend uiteinde? Die leggen we niet eens uit.

Tip 4: Begin met de laatste zin

Schrijf je een gedicht? Zet de belangrijkste boodschap dan aan het einde van je rijmelarij. En zet die zin als eerste op papier. Je werkt dan naar het hoogtepunt toe. Het is bovendien veel makkelijker om naar je uitsmijter toe te rijmen, dan er bij de laatste zin achter te komen dat er echt niets op twaalf rijmt.

Bekende tip? Je leest waarschijnlijk De Volkskrant. Performer Korneel Evers deelde ‘m in het Magazine van zaterdag 25 november. Wat niet betekent dat we het ding gejat hebben. We deden het al. Echt.

Tip 5: Speel met kerstliedjes

All I want for Christmas is dat jij een lekker kaartje schrijft. Drive ik met een lekker gevoel home for Christmas. Last Christmas schreef je nog wat saais, this year is het anders en best wel special. Nou ja, je begrijpt het concept.

Stappenplan voor de uit-handen-gever

  1. Ga naar chat.openai.com
  2. Log in of maak een account aan
  3. Voer één van de volgende prompts in (of gebruik ze als inspiratie):
    1. “Geef me [aantal] creatieve varianten voor ‘fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar’”
    2. “Je bent werkzaam in [branche]. Bedenk een korte kerstgroet aan collega’s. Gebruik de branche voor de insteek, maar benoem deze niet expliciet in de groet. Geef [aantal] varianten.”
    3. “Schrijf een kerstgedicht. Het is voor een groep collega’s op de [afdeling] van [soort bedrijf]. Dit jaar [detail] [detail] [detail]. Het moet een [toon] gedicht zijn. Minimaal [aantal] regels.”
    4. “Schrijf een creatieve out-of-office voor de kerstvakantie. Ik ben op [datum] weer terug. Geef me [aantal] varianten.”
  4. Pak een pen en schrijf een van de resultaten op een kaart. Of selecteer een stuk tekst, druk op ctrl-c en dan op de plek van bestemming op ctrl-v.