
In deze podcast praten Leo Oorschot en Thari Parson, contentstrategen bij Presenter je bij over alles wat jij moet weten over contentstrategieën. Waar dit nieuwe fenomeen vandaan komt. Waarom organisaties dit nodig hebben. Hoe je ermee aan de slag kunt. En wat absoluut niet kan ontbreken in jouw contentstrategie.
Wil je meer weten? Neem contact op
Transcript podcast Contentstrategie
De probleemoplosser
Een contentstrategie is een verzamelnaam voor een aantal oplossingen op het gebied van content. Dus een goede en volledige contentstrategie kan een heleboel problemen oplossen. Heb je als organisatie bijvoorbeeld niet helder wie je doelgroep is? Waarom je niet veel interactie hebt met je content? Of op welke kanalen je je content moet plaatsen? Een contentstrategie kan hierbij helpen. Daarbij is het volgens Thari belangrijk om breed te beginnen met denken over het mogelijke probleem. “Daarna maak je het probleem concreter en kleiner tot je echt tot het punt komt waar het om gaat”.
En toen was daar de contentstrategie
Waar komt deze trend ineens vandaan? Organisaties willen iets met content. Maar waarom? Thari denkt dat organisaties doelgerichter willen werken. “We willen minder tijd verspillen. Minder geld verspillen. En daarbij hebben we ook steeds meer dingen te doen”. Hoe we onze tijd besteden wordt steeds belangrijker. En als we die tijd investeren, dan willen we ook resultaat zien. Door na te denken over wat je wilt bereiken, wie je doelgroep is en welke contentstrategie daarbij aansluit kun je dit resultaat bereiken. “Zonder contentstrategie doe je ook eigenlijk maar wat. Geen organisatie wil dat idee geven”, vertelt Leo. “Veel organisaties creëren content en publiceren dit op meerdere kanalen, maar niemand weet waarom ze dat doen. En wat ze ermee willen bereiken. Een goede contentstrategie kan hiervoor oplossing bieden”.
Van strategie naar praktijk
Welke onderdelen mogen er niet ontbreken in een contentstrategie? In de basis zou een goede contentstrategie volgens Leo moeten bestaan uit een duidelijk plan voor je content. Wat wil je bereiken met je content? Wie is je doelgroep? Op welke kanalen plaats je de content? Ook let je op de vorm van je content. De presentatie van je content is dus minstens zo belangrijk. Je doelgroep moet je content ook vinden dus zorg je ervoor dat je vindbaar bent. “En wat mij betreft, moet een goede contentstrategie ook de processen bevatten om die content daadwerkelijk te plannen, te publiceren en te beheren als organisatie”, zegt Leo. Dat zijn de eerste stappen om een contentstrategie in de praktijk te brengen.
Wanneer kan ik beginnen
Het belangrijkste begin om een contentstrategie te maken, is om het probleem van een organisatie boven water te krijgen. Er ligt altijd een probleem aan de basis. “Ik vind het altijd heel waardevol om te beginnen met een zo breed mogelijke groep in die organisatie om al die problemen op te halen”, vertelt Leo. “Wat gaat er nu niet goed? Wat vinden jullie niet goed aan jullie content? Wie doet het beter? Wat zijn de trends waar jullie wat mee willen?”. Nadat dit helder is, volgt er een analyse op je content: Wat heb je voor content en hoe bevalt dat bij je doelgroep? Met behulp van een doelgroeponderzoek kom je achter de behoefte van jouw doelgroep. Deze analyses samen zijn een goede basis om een plan te maken voor een contentstrategie.
Samen spelen
En wat is het grootste geheim van het maken van een goede contentstrategie? Het samen maken van een contentstrategie. “Je moet als team goed nadenken over wat jullie de belangrijkste uitdaging vinden die je wil oplossen. Het is heel belangrijk dat dit wordt gedragen in het team”, volgens Thari. Iedereen moet zijn zegje kunnen doen en het liefst vraag je daarbij ook de doelgroep om hun mening over relevante content. Zo krijg je een heel breed beeld van alle problemen die er zijn. En is iedereen betrokken bij het oplossen van die problemen. Op die manier creëren jullie een volledige contentstrategie.